Napi jódcselekedet

A patikákban továbbra is viszik a jódtablettákat az emberek. Ez teljesen értelmetlen a jelenlegi helyzetben. Az orosz csapatok elfoglalták a zaporizsjai atomerőművet Ukrajnában, amely, ha súlyos sérülés éri, elvileg kibocsáthat egyebek mellett radioaktív jódizotópokat, mint 1986-ban Csernobilban vagy 2011-ben a japán Fukushimában megtörtént, de ennek eddig nincs semmi jele (már lenne). De amennyiben bármi megtörténne, a hivatalos szervek ezt időben jeleznék. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretében működik az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer, amely pontosan arra hivatott, hogy bármiféle sugárszennyezés esetén meg lehessen tenni a szükséges intézkedéseket.

Ami a jódot illeti: hazánkban négyféle gyógyszerként engedélyezett jód (pontosabban kálium-jodid) tabletta van. Ezek közül csak kettő rendelkezik kellő hatóanyagtartalommal és javallattal sugárprofilaxisra, azaz a radioaktív jódizotópok pajzsmirigybe történő beépülésének megakadályozására. A többi kis hatóanyagtartalmú és ilyen célra alkalmatlan. A nagy hatóanyagtartalmú kálium-jodid vagy megelőzésként, vagy a radioaktív jóddal való érintkezés utáni kb. 4 órán belül használható. Negyven éves életkor felett szedésüknek nincs jelentősége, mert a radioaktív jódizotópok által okozott pajzsmirigyrák kockázata nagyon csekély, de a jodid szedésének mellékhatásai fokozottabbak lehetnek. A kálium-jodid tablettákat csak egyszer, vagy csak nagyon korlátozott ideig lehet szedni. Folyamatos, nagy adagokban való szedésük jelentős mellékhatásokkal járhat és értelmetlen. Ezidáig csak két alkalommal fordult elő olyan, hogy a hatóságok tömeges jódtabletta szedést rendeltek el: 1986-ban Lengyelországban és 2011-ben Japánban a fukushimai atomerőmű környékén.

Mármost, a leghosszabb felezési idejű, gyakorlati kockázatot jelentő jódizotóp, a jód-131 felezési ideje is csak kb. 8 nap, és csak működő atomreaktorból szabadulhat fel, Csernobilból már nem. Ott a béta- és gammasugárzó cézium-137 és a bétasugárzó stroncium-90 izotópok jelentik a fő veszélyt, mert az előbbi felezési ideje 30 év, az utóbbié 29 év. Viszont ezek ellen a jódtabletták teljesen értelmetlenek; van almapektin tartalmú készítmény hazánkban, amely ezek izotópok szervezetből való kiürülését elősegítik. Ezen felül van egy másik, vas-hexacianoferrát tartalmú is, amely szintén alkalmas a cézium kiürülésének elősegítésére. A teljesség kedvéért egy harmadik is van, amely dietilén-triamin-pentaacetátot (DTPA-t) tartalmaz; ez az americium, plutónium és az úgynevezett transzuránium elemek esetében fokozza a kiürülést. Ezek forgalomba Hozatali Engedély Jogosultja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja.

Forrás: mok.hu