Három dózis, négy dózis? +Helyzetértékelés

Mindegyik tanulmány alátámasztja, hogy a maximális szintű protektív immunitás a harmadik dózis után alakul ki, a negyedik pedig ugyanezt a szintet képes visszaállítani. Azonban továbbra sincs kellő információ arról, hogy pontosan kinek, mikor és milyen körülmények közt lesz indokolt a negyedik oltás.

Jelen körülmények között, tudományos szempontból a három dózis számít alap immunizációnak. Maga a pandémia, ahogy ezt mindenki megtapasztalhatta egy folyamatosan változó helyzet, ahol az ismeretek bővülésével és a helyzet alakulásával párhuzamosan kell alkalmazkodnunk. Tehát aki még nem tette, vegye fel a harmadik oltást.

A SARS-CoV-2 evolúciójának csúcsát jelenleg jelentő és dominánsan terjedő Omicron esetében (annak újabb variánsaival egyetemben) a három vakcina nyújt kellő védelmet. Számszerűsítve, követhetően, látványos ábrán:  https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/…

A vírus evolúciója

A vírus változása egyelőre nem jelezhető előre kellő mértékben, így amikor arról hallunk, hogy Omicron-alapú vakcinát fejlesztenek vagy egyes országokban negyedik dózist javasolnak az idős korosztálynak és krónikus betegeknek, az a változó helyzet bármely eshetőségére való felkészülést jelenti. A pandémiának még lehetnek meglepetései, tapasztaltam, hogy a legtöbb ember számára a változó helyzetből fakadó bizonytalanságot a legnehezebb elfogadni. Ne féljünk ettől, minden eshetőségre megvan a tudományos alapokon nyugvó válasz. A nyári időszak hozhat enyhülést, ha szerencsések vagyunk és egyéb hatások (pl: új variáns megjelenése) ebbe nem szólnak bele.
A vírus változásai egyelőre nem jelezhetőek előre biztosan, egymástól független ágon (evolúciós leszármazás, hasonlóan a családfákhoz) jöttek létre az eddigi problémás variánsok. Azok a hajtóerők, amelyek továbbra is ránk hozhatják őket, továbbra is jelen vannak (mellékelt ábra, forrás: Twitter- @EricTopol):
– Immunkompromittált egyének, akikben egy hosszan tartó (ún. perzisztens) fertőzés során számos mutációt halmozhat fel a vírus
– Állatok melyek fogékonyak a vírusra és vissza is tudnak minket fertőzni
– A vírus változása, mutációk vagy a genomszakaszok összekeveredését jelentő rekombináció

– A kontrollálatlan terjedés, amely segít a fentiekre rátalálni és alapvetően is hajtóerőt képvisel a vírus változásaiban.

Vírus terjedés 2022-03-

Long COVID

 

A COVID-19 hosszútávú hatásaira egyre több adat érkezik, nem lehet elégszer elmondani, hogy nem érdemes a vírusfertőzésnek megfelelő vakcináltsági állapot nélkül nekifutni. A Long-COVID hatásait évekbe telik megérteni és feltárni, ám komoly felkiáltójelként szolgálhatnak az elmúlt hónapok publikációi is. Csak néhány szemelvény:
A vírus diabetogén, azaz a cukorbetegség bizonyos formáját idézheti elő a betegségen átesettek egy részében. Egy friss tanulmány szerint a fertőzésen átesettek körében magasabb volt a kettes típusú cukorbetegség megjelenése, ráadásul a kialakulás gyakorisága magasabb a betegség súlyosságának növekedésével. Mindezt egy éves távlatban vizsgálták.

A keringési rendszerre gyakorolt hatásáról is számos adatot ismerünk, ám a hosszútávú jelenségek csupán most kezdenek mérhetővé válni. A COVID-19 megbetegedésen átesettek körében a stroke megjelenése 52%-kal nőtt, a szívroham gyakorisága pedig 72%-kal. A tanulmány leginkább aggasztó része, hogy mindezt 65 év alatti, krónikus megbetegedéssel nem rendelkező egyének körében vizsgálták és állapították meg (https://www.nature.com/articles/d41586-022-00403-0).

Mit tehetünk tehát?

 

Akik felvették a jelen helyzetben leghatékonyabbnak számító három dózist és a járvány alakulásával párhuzamosan tudatosan viselkednek, mindent megtettek.

Kell-e a negyedik oltás?

 

Jelen pillanatban 3 tanulmány áll rendelkezésre a negyedik oltás hatásosságával kapcsolatban. Fontos leszögezni, hogy továbbra sincs kellő információ, hogy pontosan kinek, mikor és milyen körülmények közt lesz indokolt. Az eddigi adatok alapján a járványhelyzet függvényében elsősorban az idős korosztály és/vagy krónikus megbetegedéssel rendelkezők lehetnek a fő célcsoport.
Azt mindegyik tanulmány alátámasztja, hogy a maximális szintű protektív immunitás a harmadik dózis után alakul ki, a negyedik pedig ugyanezt a szintet képes visszaállítani. A vizsgálatok egészségügyi dolgozók és a 60 év feletti korosztály körében történtek. Eü dolgozók körében (itt az átlag populációhoz képest magasabb a vírusnak való kitettség), csupán mérsékelt javulást jelentett a tünetekkel járó megfertőződéssel szemben (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2202542
). 60 év felettiek körében a három dózishoz képest négyszeres növekedést mutatott a súlyos megbetegedés elleni védelmi szint (https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2022.02.01.22270232v1).
Szintén 60 év felett a halálozás viszonylatában, 40 napos megfigyelési tartományban 78% csökkenést jelentett a négy dózis a háromhoz képest (https://www.researchsquare.com/article/rs-1478439/v1).
A negyedik dózis biztonságosságát mindhárom tanulmány alátámasztotta.